ارور 404 چیست؟ چگونه خطای 404 را برطرف کنیم؟

ارور 404 چیست؟ چرا اتفاق می افتد؟ چگونه این خطا را برطرف کنیم و برای اینکه کاربر ورودی بلافاصله سایت را ترک نکند صفحه 404 چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟ خطای 404 زمانی اتفاق میافتد که شما روی لینکی کلیک میکنید یا وارد صفحه ای میشوید، اما به جای مشاهده سایت موردنظر صفحه خطایی ظاهر میشود که ارور 404 را نمایش میدهد که به معنی در دسترس نبودن صفحه موردنظر است. چیزی شبیه به  پیام”404 یافت نشد”. خطای 404 کد وضعیت استاندارد HTTP است.

ارور 404 یکی از رایج ترین مشکلاتی است که ممکن است برای سایت شما اتفاق بیفتد. نمایش این کد وضعیت نشان میدهد که صفحه درخواستی را نمی توان در وب سایت پیدا کرد که به دلایل مختلفی امکان رخ دادن آن وجود دارد.

مواجه شدن مخاطبان سایت شما با این خطا در برخی مواقع بر تجربه کاربری، سئو و تعداد بازدید سایت تاثیر منفی میگذارد. بر بازدیدکنندگان وب سایت شما تاثیر منفی بگذارد. از طرفی افزایش تعداد ارور 404 در سایت، بررسی سایت توسط خزنده های موتور جستجو را با مشکل مواجه میکند.

خوشبختانه، از آنجایی که این مشکل عمدتاً در سمت کاربر است، برای صاحبان وب سایت رفع خطای 404 نسبتاً آسان است. این مقاله دلایل احتمالی ارور 404 را توضیح می دهد و چهار روش موثر برای رفع آن را نشان می دهد و نحوه ساخت یک صفحه 404 بهینه را شرح میدهد.

ارور 404 چیست؟

خطای 404 یک مشکل سمت سرویس گیرنده است که نشان می دهد URL مورد تقاضای کاربر در سایت یافت نمی شود. ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد، از جمله اینکه دامنه به درستی وارد نشده است، فایل htaccess. به درستی تنظیم نشده، یا صفحه موردنظر حذف شده است.

ارور  “404 صفحه موردنظر پیدا نشد” به این معنی است که مرورگر به اینترنت وصل شده و درخواست را به وب سرور ارسال کرده است. با این حال، نمی تواند منبع درخواستی را پیدا کند. در نتیجه، مرورگر نمی تواند صفحه وب را بارگیری کند و خطای 404 را نشان می دهد.

عوامل زیادی می توانند باعث پیدا نشدن خطای 404 شوند، از جمله:

  • صفحه منتقل یا حذف شده است. گاهی اوقات ممکن است محتوای صفحه با تصمیم مدیر سایت حذف شده یا منتقل شده باشد.
  • URL اشتباه تایپ شده است. لینک صفحه به اشتباه در نوار آدرس مرورگر تایپ شده است. به عبارت دیگر، شما از URL اشتباهی برای دسترسی به صفحه استفاده می کنید.
  • مشکل تنظیمات DNS یا دامنه همچنان در حال انتشار است یا به یک آدرس DNS اشتباه اشاره می کند.
  • مشکلات حافظه پنهان ممکن است مرورگر به جای محتوای واقعی، صفحه ارور 404 را کش کند. بنابراین، حتی زمانی که وب‌سایت برای دیگران نمایش داده میشود، اما برای یک کاربر خاص نشان داده نمیشود.
  • فایلهای گم شده نیز یکی دیگر از دلایل ارور 404 است. معمولاً هر فایل از دست رفته مانند تصویر، CSS یا فایل جاوا اسکریپت می تواند این خطا را ایجاد کند.

نحوه نمایش صفحه 404 در هر مرورگر

خطای 404 ممکن است در هر مرورگر وب رخ دهد. بسته به اینکه از کدام یک استفاده می کنید ممکن است ظاهر کد خطا کمی متفاوت به نظر برسد.

موزیلا فایرفاکس با نمایش یک صفحه 404 Not Found با توضیحی که می گوید «منبع درخواست شده در این سرور یافت نشد!» پیامی ساده نشان می دهد.

اگر در کروم با صفحه ارور 404 مواجه شدید، مرورگر یک پیام توصیفی را در زیر کد وضعیت HTTP نشان می دهد.

نحوه نمایش صفحه ارور 404 در مرورگر کروم

هنگامی که ارور 404 در مرورگر Opera رخ می دهد، مرورگر توضیحات و وضعیت صفحه را در قسمت بالای صفحه نمایش می دهد.

مایکروسافت اج پیام خطای HTTP 400 و توضیحاتی را نشان می‌دهد که «نشانی اینترنتی درخواست نامعتبر است».

این پیام ها، در حالتیست که سایت موردنظر یک صفحه 404 اختصاصی نداشته باشد. بسیاری از وب سایت ها خطاهای سفارشی 404 یافت نشد را نمایش می دهند که کمک میکند حتی اگر کاربر با این ارور مواجه شد، بتواند به بخش های دیگر سایت برود و از سایت خارج نشود.

مزیت ایجاد صفحه 404 سفارشی برای سایت

همانطور که گفتیم خطای 404 زمانی که یک url در دسترس نباشد توسط سرور نمایش داده می شود، مگر اینکه شما در طراحی قالب یک صفحه 404 اختصاصی را تعریف کرده باشید.

نظرات متفاوت زیادی در مورد تاثیر و اهمیت صفحه 404 در سئو وجود دارد. در هر صورت ایجاد خطاهای 404 در یک سایت اجتناب ناپذیر است. تغییر آدرس ها ، ثبت بک لینک با آدرس اشتباه، درج مستقیم url اشتباه توسط کاربران و بسیاری از عوامل دیگر می تواند موجب مواجهه کاربران با ارور 404 شود.

صفحه 404 سفارشی واقعا به کاربران شما در بازدید از صفحاتی که وجود ندارند یا حذف شده ، کمک می کند تا صفحات جایگزین و مرتبط را ببینند. آنها همچنین می توانند به خزنده های گوگل کمک کنند تا از طریق لینک های درج شده به صفحات دیگر سایت شما منتقل شوند.

البته گوگل صفحات 404 را ایندکس نمی کند. این یعنی ، لینک دادن به صفحات 404 یا لینک گرفتن از این صفحات هیچ تاثیری در انتقال لینک جویس ندارد.

ایجاد یک صفحه 404 سفارشی با لینک های مفید و یک نوار جستجو و طراحی گرافیکی جذاب مزایا و تاثیرات زیر را در سئو سایت به همراه دارد:

Bounce rate را کاهش داده و کاربران را در وب سایت شما نگه می دارد. مدت زمان بیشتر حضور کاربران روی سایت احتمال فروش و کسب درآمد شما را افزایش می دهد.

صفحه 404 سفارشی یکی از عوامل بهبود تجربه کاربری می باشد که با طراحی خلاقانه ، موجب جلب توجه و ارتقای برند سایت نیز شما می شود در پایان همین مقاله نحوه ایجاد یک صفحه مناسب و اختصاصی را توضیح داده ایم.

معایب ریدایرکت ارور 404 به صفحه اصلی

بسیاری از وبسایت ها ، ارور 404 را به برگه اصلی ریدایرکت می کنند که این کار در صورت بالا رفتن تعداد این صفحات به مرور زمان به هیچ وجه پیشنهاد نمی شود. طبق اصول سئو ، حتما باید یک صفحه404 سفارشی ایجاد شود.

هدایت مجدد به صفحه اصلی می تواند تجربه کاربری ناخوشایندی را به همراه داشته باشد. زیرا اولا با کلیک روی یک لینک 404 و هدایت به صفحه اصلی کاربران در دستیابی به چیزی که به دنبال آن هستند گمراه می شوند و با محتوا و اطلاعات بی ربط روبرو می شوند. ثانیا برای موتورهای جستجو و کاربران این حس را به وجود می آورد که شما عمدا به دنبال افزایش بازدید صفحه اول بصورت غیرطبیعی هستید.

حتی استفاده از ریدایرکت 301 یا 302 جهت تغییر مسیر به صفحه اصلی خود نیز اقدام منفی در سئو محسوب می شود. البته بسیاری از صاحبین وب سایت و سئو کارها این عمل را برای حفظ اعتبار url قدیمی  و دریافت link juice انجام می دهند. آیا می دانید!؟ link juice چیست؟

یکی از معایب استفاده از صفحه اصلی به جای صفحه 404 و ریدایرکت لینک های شکسته به آن ، می تواند در تصمیم گیری گوگل نسبت به سایت شما تاثیر منفی داشته باشد و گوگل صفحه اصلی وبسایت شما را به عنوان یک صفحه 404 در نظر بگیرد.

جان مولر ، به عنوان یکی از مدیران و متخصصین گوگل در این باره می گوید:

تغییر مسیر خطای 404 به صفحه اصلی ، برخلاف آنچه که گفته می شود ، نباید انجام شود.

با این وجود ، تحقیقاتوب سایت   WooRank نشان داد که 11.4٪ خطاهای 404 به صفحه home page هدایت می شوند که اشتباه است.

4 روش برای رفع ارور 404

گاهی اوقات، برای حل خطای 404 یافت نشد، فقط یک راه حل سریع لازم است. بنابراین، توصیه می‌کنیم قبل از بررسی روش‌های دیگر برای رفع مشکل، این مراحل ساده را امتحان کنید:

مرورگر خود را مجددا راه اندازی کنید. سعی کنید پنجره فعلی را ببندید و یک پنجره جدید باز کنید. به همین سادگی!

پاک کردن حافظه پنهان؛ اطلاعات و سابقه مرورگر خود را حذف کنید. بررسی کنید که آیا خطا مجددا رخ میدهد یا خیر.

کلمات و دامین تایپ شده را دوباره بررسی کنید. URL را دوباره بررسی کنید تا مطمئن شوید آدرس وب سایت را درست در نوار جستجو وارد کرده اید.

روش های رفع خطای 404

به پنجره ناشناس (برای مثال در موزیلا، private window در کروم new incognito) بروید. این حالت حافظه پنهان و کوکی ها را حفظ نمی کند، بنابراین یک نسخه صفحه وب تجدید شده را نمایش می دهد.

ما همچنین انجام اقدامات زیر را توصیه می کنیم:

لینک های خارجی را به طور منظم بررسی کنید. اطمینان حاصل کنید که هیچ لینک شکسته ای به وب سایت شما وجود ندارد.

ممیزی منظم ارور 404. با استفاده از کنسول جستجوی گوگل صفحات دارای این خطا را اسکن کنید.

اگر خطای 404 ادامه داشت، ممکن است وب سایت شما مشکل اساسی داشته باشد. بخش زیر چهار روش برای رفع پیام خطا را توضیح می‌دهد – بررسی تنظیمات DNS، به‌روزرسانی مجوزهای فایل، غیرفعال کردن کد htaccess. و بازیابی یک نسخه پشتیبان.

  1. مطمئن شوید که دامنه به هاست شما اشاره می کند

اگر دامنه همچنان در حال انتشار است، ممکن است با صفحه ارور 404 مواجه شوید. برای حل آن، باید منتظر بمانید تا انتشار کامل شود. معمولاً حداکثر 24 ساعت طول می کشد تا DNS تنظیم شود.

علاوه بر این، ارور 404 می تواند ناشی از پیکربندی نادرست تنظیمات DNS باشد. ممکن است دامنه را از طریق یک رکورد A برروی یک نام سرور(name server) نادرست یا یک آدرس IP اشتباه تنظیم کرده باشید. بنابراین، برای حل این مشکل باید بررسی کنید که آیا دامنه به درستی تنظیم شده است یا خیر.

دو روش برای اتصال دامنه به هاست شما وجود دارد – با استفاده از نام سرورها یا آدرس IP از طریق رکورد A.

در اینجا نحوه بررسی سرورهای نام هاستینگ و آدرس IP آورده شده است:

  • وارد حساب هاستینگر خود شوید.
  • در پنل کاربری، به تب بخش سرویس ها بروید.
  • سوریس میزبانی را انتخاب کرده و روی مدیریت کلیک کنید.
  • در پنل حساب میزبانی خود، سرورهای نام هاستینگ و آدرس IP خود را در نوار کناری سمت راست یا صفحه مدیریت دامنه پیدا خواهید کرد.

ابزارهای آنلاین زیادی برای بررسی اینکه دامنه شما به کدام سرور DNS اشاره دارد، مانند DNS Checker، DNSMap و whatsmydns.net وجود دارد.

  1. پیکربندی مجوزهای دسترسی

اگر خطای 404 همچنان رخ می دهد، توصیه می کنیم مجوزهای فایل را تنظیم کنید.

هنگامی که از میزبانی وب استفاده می کنید، سرور فایل های شما را مدیریت می کند و آنها را به مرورگر می فرستد تا بتواند سایت را بارگذاری کند.

مجوزهای فایل به سرور اجازه می‌دهد بداند چه کسی می‌تواند داده‌های موجود در هاست را اجرا کند، بخواند یا ویرایش نماید. با این حال، اگر مقادیر به اشتباه پیکربندی شوند، صفحه وب ممکن است ارور 404 را نشان دهد.

بنابراین، برای حل این مشکل باید مجوزهای فایل را مجددا پیکربندی کنید. اگر به پنل کاربری هاست دسترسی دارید، مقادیر پیش فرض برای فایل ها 644 و برای پوشه ها 755 است.

نحوه تنظیمات مجوزهای فایل در پنل کاربری هاست را بدانید:(بصورت تصویری مراحل مشخص شده اند)

  • وارد حساب هاستینگ خود شوید.
  • در پنل کاربری، به تب سرویسها بروید.
  • طرح میزبانی را انتخاب کرده و روی مدیریت کلیک کنید.
  • در پنل حساب میزبانی، به قسمت سایر تنظیمات رفته و مدیریت فایل را انتخاب کنید.
  • برای تأیید اینکه می‌خواهید مجوزهای فایل را روی پیش‌فرض تنظیم کنید، کادر را علامت بزنید. روی اجرا کلیک کنید.
  • اگر می خواهید مجوزهای فایل را روی مقادیر خاصی تنظیم کنید، به منوی File Manager بروید.
  • روی فایل یا پوشه ای که می خواهید تغییر دهید کلیک راست کرده و Permissions را انتخاب کنید.
  • برای تغییر دسترسی ها، کادرها را علامت بزنید. با انتخاب مجوزها، مقادیر به طور خودکار به روز می شوند.
  • برای اعمال تغییرات روی Change کلیک کنید.جزئیات مراحل را در تصویر زیر مشاهده کنید.

برطرف کردن ارور 404 با روش تنظیمات مجوز دسترسی به فایلها

در بیشتر موارد، این اقدام ارور 404 page not found را برطرف میکند. با این حال، اگر همچنان با مشکل مواجه شدید، به مرحله بعدی بروید.

  1. فایل htaccess را غیرفعال کنید

تغییر مسیرهای URL، کنترل دسترسی، امنیت وب سایت و عملکرد توسط یک فایل پیکربندی در سطح دایرکتوری به نام .htaccess یا Hypertext Access مدیریت می شوند.

به عنوان بخش اساسی یک وب سایت، htaccess. در داخل پوشه public_html در کنار سایر داده های اصلی قرار دارد. با این حال، ممکن است به دلایل مختلفی مانند افزونه های ناسازگار و پیکربندی اشتباه، خراب شود.

خرابی htaccess ممکن است ظاهر وب سایت را مختل کند و صفحه ارور 404 ایجاد کند. برای رفع این مشکل، آن را غیرفعال کرده و یک فایل جدید جایگزین کنید.

نحوه غیرفعال کردن htaccess.

  • وارد پنل هاست شوید.
  • در پنل، روی تب Hosting کلیک کنید.
  • طرح میزبانی را انتخاب کرده و Manage را انتخاب کنید.
  • در پنل حساب میزبانی، روی File Manager کلیک کنید.
  • روی پوشه public_html دوبار کلیک کنید تا وارد دایرکتوری شوید.
  • دایرکتوری public_html در مدیریت فایل هاستینگ.
  • روی htaccess. راست کلیک کرده و Rename را انتخاب کنید و به سادگی نام این فایل را تغییر دهید.
  • به سادگی هر کاراکتر اضافی را به نام فایل اضافه کنید تا فایل را غیرفعال کنید. برای ذخیره تغییرات روی تغییر نام کلیک کنید.
  • در مرحله بعد، یک htaccess. ایجاد کنید.
  • در مدیریت فایل، روی New File در منوی بالا کلیک کنید.
  • Htaccess. را به عنوان نام فایل وارد کنید.
  • برای اینکه یک فایل ساده و پیش فرض ایجاد کنید، نیاز به وارد کردن یک کد است که در لینک نحوه ساخت htaccess توضیح دادیم. کد را سلکت کرده و در فایل جدید کپی کنید.
  • برای ذخیره تغییرات روی Create کلیک کنید.

اگر بعد از غیرفعال کردن و ایجاد یک فایل .htaccess جدید می توانید به وب سایت دسترسی پیدا کنید، احتمالاً مشکلات فایل قبلی باعث ارور 404 بوده است.

  1. بازگردانی بک آپ سایت

پیام‌های ارور 404 ممکن است زمانی رخ دهد که کاربران اینترنت از بکلینکهای خارجی به سایت شما می آیند، که آنها را به صفحات وب حذف شده هدایت می‌کنند. برای حل این مشکل، نسخه پشتیبان سایت را بازیابی کنید.

توجه داشته باشید که این روش تنها در صورتی مفید است که برخی از صفحات وب سایت خراب شده باشند یا ارور 404 در نتیجه حذف ناخواسته صفحات باشد.

برای بازگردانی بک آپ میتوانید به پشتیبانی هاستینگ پیام دهید تا آنها آخرین نسخه بک آپ را بازگردانی کنند. اما اگر خود شما هم قبلا از سایت نسخه بک آپ تهیه کرده اید میتوانید طی مراحل زیر آن را بازگردانی کنید.

  • وارد حساب هاستینگ شوید.
  • در پنل، به تب Hosting بروید.
  • طرح میزبانی را انتخاب کنید و مدیریت را انتخاب کنید.
  • در پنل حساب ، روی Backups کلیک کنید.
  • در زیر گزینه Files backups، روی Select کلیک کنید.
  • با انتخاب گزینه Files Backups در منوی Backups در هاستینگ
  • تاریخ پشتیبان‌گیری ترجیحی را انتخاب کنید.
  • انتخاب تاریخ پشتیبان‌گیری از وب‌سایت در منوی پشتیبان‌گیری
  • روی دکمه Next Step کلیک کنید تا فایل پشتیبان آماده شود.
  • تاریخ پشتیبان‌گیری وب‌ سایت را انتخاب کنید و به مرحله بعدی در منوی بک آپ گیری بروید
  • دامنه ای را که می خواهید بکاپ بگیرید انتخاب کنید.
  • انتخاب دامنه و تهیه نسخه پشتیبان در منوی Backup ها.
  • اگر می خواهید نسخه پشتیبان را مستقیماً بازیابی کنید، روی Restore files کلیک کنید.
  • اگر می خواهید نسخه پشتیبان را دانلود کرده و به صورت دستی بازیابی کنید، گزینه Download all files را انتخاب کنید.

نحوه ایجاد صفحه 404 مناسب

نحوه ایجاد صفحه 404 شما کاملاً به نحوه مدیریت و طراحی وب سایت  شما بستگی دارد. برای کسانی که از وردپرس استفاده می کنند ، صفحه 404 معمولا توسط قالب های سئو شده وردپرس تعریف شده است.

همچنین می توانید با نصب افزونه های وردپرس ، یک صفحه 404 اختصاصی و منحثر به فرد ایجاد نمایید.

برای کسانی که از سیستم مدیریت محتوای وردپرس استفاده نمی کنند ، ایجاد این صفحه نیاز به تخصص برنامه نویسی و صرف زمان بیشتری دارد.

خطاهای 404 می تواند برای کاربران ناامید کننده باشد ، بنابراین هدف اصلی یک صفحه 404 از بین بردن تجربه کاربری منفی در  مواجهه با این خطا و تبدیل آن به تجربه خوشایند است.

استفاده از لینک ها در صفحه ارور 404

لینکهایی که در 404 صفحه قرار می دهید ، از اهمیت بالایی برخوردار هستند زیرا می توانند راهی را برای خروج از صفحه خطا به کاربران ارائه دهند. به جای اینکه مرورگر را ببندند یا از سایت شما خارج شوند، منابع مفید و مرتبط را در صفحات دیگر به آنها پیشنهاد می دهید.

برخی از لینکهایی برای افزودن به صفحات 404 می توانید استفاده کنید:

بدیهی است که باید لینک صفحه اول در آن قرار داده شود.

برخی از محبوب ترین صفحات وبلاگ شما

محبوب ترین یا ارزشمندترین صفحات محصول یا دسته بندی

راهی برای گزارش کاربران و یا فرم تماس و ثبت سفارش

برند سایت خود را در این صفحه و در تمام صفحات سایت ثبت نمایید.

ثبت نوار جستجو در صفحه

شما همچنین می توانید با اضافه کردن یک نوار جستجوی مطالب سایت در صفحه 404 ، به کاربران کمک کنید تا آنچه را که به دنبال آن هستند را مستقیما بدست آورند.

طبق تحقیقات انجام شده می توان گفت که قرار دادن یک نوار جستجو می تواند 50 درصد کاربرانی که با صفحه 404 مواجه می شوند را در سایت نگه دارد.

همچنین افزودن لینک ها در این صفحه ، توانایی افزایش نرخ کلیک سایت تا 50 درصد بیشتر را ایجاد می نماید.

خطاهای 404 ، و صفحه پیش فرض 404 سرور شما ، عموماً غیر گرافیکی و بدون ورود به صفحه ای از سایت هستند و معمولا فقط یک پیام نوشتاری با پس زمینه سفید به کاربر ارائه می شود. این موضوع می تواند بر سئو و عملکرد سایت شما تاثیر منفی داشته باشد.

چه زمانی از ریدایرکت 404 استفاده نمی شود؟

صفحه ارور 404 یک نوع از ریدایرکت محسوب می شود، که برای صفحاتی که کلا وجود نداشته اند یا شما آنها را حذف کرده اید و قصد ندارید به آدرس جدیدی منتقل کنید یا تغییر مسیر دهید.

برای صفحاتی که بک لینک های دریافتی بسیار قوی دارند یا ترافیک و بازدید قابل توجهی را برای سایت شما تامین می کنند و شما قصد تغییر url انها را دارید، به جای استفاده از ریدایرکت 404 باید از ریدایرکت 301 استفاده کنید تا قدرت صفحه از بین نرود و به آدرس جدیدی منتقل شود.

البته پیشنهاد می کنیم با مطالعه مقاله( ریدایرکت 301 چگونه به سئو کمک می کند؟ )نحوه انجام ریدایرکت و روش های صحیح این کار را مطالعه نمایید.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *