مقایسه تفاوتهای جوملا و وردپرس؛ انتخاب کدام cms بهتر است؟
انتخاب شما برای راه اندازی وب سایت کدام است؟ جوملا بهتر است یا وردپرس؟ برای انتخاب نهایی چه مقایسه هایی باید انجام داد؟ وردپرس(wordpress) و جوملا(joomla) دو سیستم مدیریت محتوا یا cms پرکاربرد تحت وب هستند که توسط بسیاری از سایت ها در سراسر اینترنت مورد استفاده قرار میگیرند. قصد داریم در این مقاله وردپرس و جوملا را از 7 جنبه سهولت استفاده، ظاهر و افزونه ها، مدیریت محتوا، پشتیبانی، امنیت، امکانات چندزبانه بودن و سازگاری با سئو مقایسه میکنیم، همچنین مزایا و معایب هرکدام را شرح میدهیم. مقایسه وردپرس با جوملا تنها محدود به حوزه نمی شود و می توان آنها را از لحاظ امنیت ، کاربرد در کسب و کار ، هاستینگ ، تجارت الکترونیک و ساختار برنامه نویسی نیز مورد تحلیل قرار داد.
اگر بصورت کلی بخواهیم نظر دهیم باید گفت که سئو وردپرس ساده تر و بهتر عمل می کند اما باید دقیق تر به جزئیات نگاه کنیم و سپس تصمیم گیری نماییم. هیچ برتری نمی تواند مطلق باشد و شما باید باتوجه به نوع سایتی که قصد راه اندازی آن را دارید با نکاتی که مطرح می کنیم یا جوملا را انتخاب کنید و یا وردپرس.
وردپرس چیست؟
وردپرس محبوب ترین cms طراحی سایت است که بیش از 43.3 درصد از تمام وب سایت های موجود در اینترنت با این پلتفرم طراحی شده اند. بله – تقریبا از هر دو یا سه وب سایتی که مشاهده می کنید یکی از آنها با وردپرس راه اندازی شده. در سطح فنی تر، وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای متن باز است که تحت مجوز GPLv2 است، به این معنی که هر کسی می تواند به صورت رایگان نرم افزار وردپرس را دانلود و استفاده نماید و حتی تغییراتی روی کدهای برنامه نویسی آن ایجاد کند. نسخه فارسی وردپرس را مشاهده کنید. سیستم مدیریت محتوا اساساً ابزاری است که مدیریت جنبه های مهم وب سایت شما – مانند محتوا – را بدون نیاز به دانستن چیزی در مورد برنامه نویسی آسان می کند. در نتیجه وردپرس ساخت یک وبسایت را برای همه، حتی افرادی که آشنایی با برنامه نویسی وب ندارند را امکانپذیر میکند.
جوملا چیست؟
درست مانند وردپرس، جوملا یک CMS منبع باز است که به شما امکان تولید محتوای وب و برنامه های کاربردی را می دهد. از سال 2005 در دسترس طراحان سایت است و از آن زمان تا کنون رقیب جدی برای وردپرس بوده است. اگرچه جوملا بسیار مشابه با وردپرس است، اما تفاوتهای زیادی هم دارد. برخلاف وردپرس، چندین گزینه پایگاه داده را امکان پذیر می کند که برای افراد فعال در زمینه فناوری بسیار مهم است. اما اگر به توسعه و طراحی وب علاقه مند نیستید، این ویژگی ها برای شما اهمیت چندانی ندارند.
میلیون ها وب سایت از وب سایتهای شخصی ساده گرفته تا سایتهای پیچیده با جوملا راه اندازی شده اند.
وقتی در مورد کاربرد آن صحبت می کنیم، مهم است که بدانیم جوملا برای مبتدیان مناسب است، به طور منظم به روز می شود، دارای گزینه های سفارشی سازی گسترده است و جامعه آنلاین عظیمی را در خود جای داده است که همیشه آماده پشتیبانی شما هستند. شبیه وردپرس به نظر می رسد، اینطور نیست؟ اما بر خلاف وردپرس که بیش از 140 میلیون بار دانلود شده، جوملا «تنها» حدود 60 میلیون بار دانلود شده است. اگرچه هر دو عدد بزرگ به نظر میرسند، اما تعداد دفعات دانلود جوملا هنوز به وردپرس نزدیک هم نیست. برای مشاهده وبسایت جوملا کلیک کنید.
مقایسه جوملا و وردپرس از 7 جنبه مختلف
ابتدا هرکدام از این سیستمهای مدیریت محتوا را بطور جداگنه توضیح دادیم. در عین شباهتهای زیادی که این دو cms به هم دارند اما تفاوتهای چشمگیری نیز وجود دارد که در انتخاب شما برای راه اندازی سایت موثر هستند. که این تفاوت ها را از 7 جنبه مختلف مورد بررسی قرار داده ایم.
اگر از ما بپرسید، وردپرس برنده کلی است. مطمئناً برای مبتدیان مناسب تر است، اما هنوز هم به شما امکان می دهد یک وب سایت را به یک پروژه پیچیده تر گسترش دهید. وردپرس به شما امکان می دهد تا سیستم را راحت تر توسعه دهید زیرا دارای یک مخزن پر از تم ها و افزونه ها است. استخدام کارشناساس سئو جهت بهینه سازی و رفع مشکلات سایت، بسیار ساده تر است زیرا افراد بیشتری به وردپرس تسلط کامل دارند.
از سوی دیگر، جوملا قطعا پیچیده تر است و دارای ویژگی های داخلی بیشتری است. این می تواند به متخصصان کمک کند تا وب سایت های پیچیده تری بسازند زیرا از همان ابتدا امکانات فنی بیشتری را ارائه می دهد. اما همین گزینه ها ممکن است بی جهت افراد تازه کار را گیج کنند. همچنین، جوملا برای وبلاگ نویسی معمولی مناسب نیست.
سهولت استفاده
حتی اگر یک توسعه دهنده یا طراح وب حرفه ای هستید، تمایل دارید ابزارهای مورد استفاده تا حد امکان ساده باشند. اما برای مبتدیان داشتن یک CMS ساده یکی از ضروریات است. خوشبختانه، هم وردپرس و هم جوملا برای یادگیری و شروع بسیار ساده هستند.
وردپرس به دلیل فرآیند نصب ساده و سریع خود مشهور است. یک سایت وردپرسی می تواند تنها در پنج دقیقه آنلاین شود. و پس از ورود اولیه، کاربران معمولاً زمان زیادی برای درک اصول اولیه وردپرس صرف نمیکنند. کل سیستم آن کاربر پسند است، بنابراین همه چیز منطقی است. از آنجایی که بیشتر گزینه ها و منوها در دسترس شما هستند، بدون مشکل در قسمت مدیریت فعالیت خواهید کرد.
جوملا نیز بسیار ساده است. فرآیند نصب بسیار شبیه به وردپرس است و بسیاری از شرکت های هاستینگ دارای نرم افزار نصب با یک کلیک هستند. متأسفانه، شباهتها در اینجا متوقف میشوند، زیرا جوملا بعد از نصب و برای کار کمی پیچیده تر از وردپرس است.
کنترل پنل که به شما امکان می دهد همه ماژول ها را مدیریت کنید، برای مبتدیان چندان ساده نیست. بنابراین، اگر اطلاعاتی در مورد فناوری های وب ندارید، پیشنهاد می کنیم با صبر و حوصله دانش خود را بیشتر کنید. قطعا درک کنترل پنل و رابط کاربری جوملا زمان بسیار بیشتری نسبت به یادگیری وردپرس نیاز خواهد داشت.
ظاهر و قابلیت ها
امروزه یک سیستم مدیریت محتوای خوب باید دارای انواع قالب ها و افزونه هایی باشد که تا کاربران عادی اجازه دهد وب سایت خود را بدون نیاز به کدنویسی گسترش دهند. وردپرس و جوملا شما را قادر می سازند تا سیستم را به روش های مختلف توسعهه دهید، اما تفاوت هایی هم وجود دارد.
وردپرس به دلیل تم ها و افزونه های خود مشهور است. قالب های رایگان و با ظاهر جذاب به هر کسی کمک میکند تا حتی بدون دانش کدنویسی و طراحی، یک وبسایت حرفهای بسازد، دهها هزار افزونه به شما کمک میکنند ویژگیهایی را اضافه کنید که ایجاد آنها با برنامه نویسی بسیار دشوار است.
برای وردپرس قالب های زیادی طراحی شده که بسیاری از آنها هم رایگان هستند. همچنین چندین هزار پلاگین برای توسعه وب سایت وردپرسی در دسترس کاربران قرار گرفته و امکان تغییرات وبسایت را به راحتی فراهم مینمایند.
جوملا هم در این مورد خیلی عقب نیست. همچنین قالب ها و برنامه های افزودنی را ارائه می دهد که می توانند به شما در دستیابی به چیزهای زیادی در وب کمک کنند. اما صرفاً به دلیل اینکه محبوبیت کمتری نسبت به وردپرس دارد، قالب ها و افزونه های بسیار کمتری برای جوملا طراحی شده.
مدیریت محتوا
از ایجاد و انتشار پست ها و صفحات گرفته تا مدیریت فایل های رسانه ای مختلف، وردپرس می داند که چگونه کاربران خود را راضی کند. چه یک وبلاگ نویس معمولی باشید یا یک متخصص بازاریابی مدیریت محتوا با وردپرس بصری و ساده خواهد بود.
جوملا برای پروژه های پیچیده تر وب در نظر گرفته شده است. به همین دلیل، نمی توانیم بگوییم که برای وبلاگ نویسی کاملاً مناسب است. در حالی که امکان راه اندازی یک وبلاگ موفق با جوملا وجود دارد، اما این احتمال وجود دارد که در درازمدت مدیریت آن برای شما دشوار باشد.
حتی برخی از کارشناسان جوملا وبلاگ و بخش مربوط به مقالات خود را در وردپرس اجرا می کنند. به همین دلیل، پیشنهاد می کنیم وبلاگ نویسی با جوملا را فراموش کنید و در عوض با وردپرس این کار را انجام دهید.
پشتیبانی کاربر
صفحات پشتیبانی رسمی می توانند به شما در شروع کار با وردپرس کمک کنند. میتوانید فایلهای اسنادی را بخوانید که اصول اولیه را توضیح میدهند، و همیشه در انجمنهای پشتیبانی که هزاران کاربر فعال دارند، پاسخگو وجود دارد. همه اینها، البته، رایگان است، اما شما باید کار را انجام دهید و در مورد مشکلی که تجربه می کنید تحقیق کنید.
اگر به پشتیبانی حرفه ای بیشتری نیاز دارید، هیچ ایمیل رسمی یا شماره تلفنی پیدا نخواهید کرد. اما شما همیشه می توانید از شرکتهای پشتیبانی و نگهداری سایت کمک بگیرید تا این کار را برای شما انجام دهند. حقیقت این است که اکثر کاربران از انجمنهای رایگان، گروههای رسانههای اجتماعی و منابع آنلاین برای پشتیبانی استفاده میکنند.
اگرچه جوملا به اندازه وردپرس محبوب نیست، اما هنوز ده ها میلیون کاربر فعال دارد. بنابراین تعجب آور نیست که انجمن های فعال هم داشته باشد و برای یافتن پشتیبانی، طرح سوالات و کمک گرفتن در قالب آموزش و مقالات و ویدیوهای مختلف مشکلی نخواهد داشت.
اما بر خلاف وردپرس، یافتن متخصصان جوملا که وظایف شخصی سازی متفاوتی را برای سایت شما انجام دهند دشوار است.
مقایسه وردپرس و جوملا از نظر امنیت
وردپرس محبوب ترین CMS در جهان است و سایتهای فراوانی با آن راه اندازی شده اند. متأسفانه، این بدان معناست که اولین هدف هکرها، سایتهای وردپرسی هستند. اما با این وجود، وردپرس امن میباشد. توسعه دهندگان اطمینان حاصل کرده اند که کد تا حد امکان امن است. علاوه بر این، می توانید منتظر به روز رسانی های مکرر باشید که سیستم را همیشه ایمن نگه می دارد.
عامل مهم در امنیت، مالک و پشتیبان سایت است. بیشتر اوقات، این به شما بستگی دارد که همه چیز را از هکرها ایمن و پنهان نگه دارید. در میان هزاران افزونه ای که به آنها اشاره کردیم، کاربران وردپرس با نصب افزونه های امنیتی می توانند احساس امنیت بیشتری داشته باشند. صدها افزونه مرتبط با امنیت وجود دارد که به شما کمک می کند از وب سایت خود محافظت کنید.
وضعیت جوملا در مورد امنیت خیلی متفاوت نیست. توسعه دهندگان همیشه سخت در حال کار بر روی به روز رسانی های جدید و رفع مشکلات امنیتی جوملا هستند. درست مانند وردپرس، برخی از افزونه های امنیتی عالی به شما در مورد سایت کمک می کنند، اما به یاد داشته باشید که در نهایت کاربر مسئول امنیت دامنه خود است.
راه اندازی سایت های چند زبانه
داشتن یک سایت به بیش از یک زبان در حال تبدیل شدن به یک ویژگی در میان بسیاری از شرکتها و کسب و کارها است. بسیاری از صاحبان وب سایت فقط نیاز دارند که محتوا را به دو یا چند زبان داشته باشند تا مخاطبان بیشتری را جذل کنند. اگرچه هم وردپرس و هم جوملا به شما اجازه ایجاد سایت های چند زبانه را می دهند، اما رفتار متفاوتی دارند.
وردپرس دارای گزینه ای برای تنظیم زبان سایت در هر زمان است، اما از ایجاد محتوای چند زبانه خارج از زبانهای تعریف شده پشتیبانی نمی کند. خوشبختانه، پلاگین های شگفت انگیزی وجود دارد که وب سایت ساده شما را به یک سیستم چند زبانه تبدیل می کند که استفاده از آن آسان است، که بسیاری از آنها رایگان هستند.
برخلاف وردپرس، جوملا از همان لحظه نصب گزینه های چند زبانه را ارائه می دهد. فقط باید یک زبان اضافی انتخاب کنید و شروع به ترجمه محتوا کنید. همچنین امکان تغییر سریع زبان های پنل مدیریت وجود دارد. و دیگر نیازی به نصب برنامههای افزودنی دیگر یا پرداخت هزینه بابت این موضوع نیست.
مقایسه سئو جوملا و وردپرس
اگر یک فرد تازه کار در سئو باشید ، استفاده از جوملا می تواند خیلی برای شما دردسر ساز باشد. با این حال ، با جوملا نسخه 2.5 ، به بهبود قابلیت های سئو توجه شده است که تا حدودی عملکرد آن را بهبود بخشیده است.
جوملا شامل کلیات اصلی سئو است. امکان تعریف url ها ، درج توضیحات متا ، تعیین کلمه کلیدی ، برچسب عنوان در جوملا تعریف شده است اما خیلی کاربر پسند نیست.
سیستم مدیریت محتوای جوملا این امکان را به کاربر می دهد که به راحتی در صفحه لینک فالو یا نوفالو را ثبت نماید.
نکته جالب در مورد سئو برای وردپرس این است که کار نسبتا ساده تری در مقایسه با جوملا است. در وردپرس نظم و ترتیب بیشتری به چشم می خورد ، ضمن اینکه محیط جذاب تر و یوزرفرندلی دارد.
وردپرس به شما امکان می دهد برای پست ها و مطالب برچسب ایجاد کنید ، که این قابلیت در جوملا بدون استفاده از برنامه های نصبی و افزونه ها ممکن نیست.
علاوه بر این موارد افزونه های وردپرس در مقایسه با جوملا فراوان تر و کاربردی تر هستند. در مقاله مهم ترین افزونه های وردپرس توضیح دادیم که برخی از آنها چگونه خیلی سریع عملکرد سایت را بالا می برند.
طبق تحقیقات انجام شده می توان اعلام کرد که گوگل به وردپرس علاقه بیشتری در مقایسه با جوملا دارد و در عین حال برای افراد تازه کار نیست مناسب تر است.
مقایسه سرعت صفحه در جوملا و وردپرس
این تصور که جوملا حجیم است و باعث می شود وب سایت شما به یک هیولای بزرگ با سرعت آهسته تبدیل شود برداشت اشتباهی است که برخی از شرکت های طراحی سایت به مشتریان خود اعلام کرده اند. در مجموع وردپرس و جوملا در این مقایسه تفاوت چندانی ندارند و هردو با استفاده از افزونه های خاص و با فشرده سازی css و js ، قابلیت gzip ، سئو تصاویر و دیگر اقدامات لازم ، می توانند به حداکثر سرعت ممکن دست یابند.
بهینه سازی تصویر
قبل از انتشار نسخه 2.5 جوملا ، وردپرس در این مقایسه کاملا برتر بود. اما پس از انتشار نسخه جدید جوملا هردو سیستم دارای قابلیتهای درج تگ alt ، عنوان تصویر ، تنظیم ابعاد تصویر و بارگزاری آسان عکس در سئو تصاویر اشاره کرد.
وردپرس با استفاده از افزونه ای به نام SEO Friendly Images اساسا تمام موارد فوق را به صورت خودکار برای شما انجام می دهد و نکته ای که برای کاربران جوملا میتوان اشاره کرد، جوملا به طرز عجیبی به موتورهای جستجو دستور می دهد پوشه تصاویر را ایندکس نکنند که تاثیر منفی در سئو دارد. برای حل این مشکل باید در فایل robots.txt سایت بخش disallow تصاویر را حذف نمایید.
مقایسه لینک سازی داخلی
اگر لینک سازی داخلی را یکی از مهم ترین فاکتورهای سئو بدانیم پس مقایسه جوملا با وردپرس در این حوزه اهمیت خواهد داشت.
وردپرس ، لینک سازی داخلی را آسان کرده و حتی با استفاده از افزونه منعطف تر نیز می شود و به شما این امکان را می دهد که خیلی راحت و مستقیم لینک سازی نمایید و می توانید با انتخاب یک صفحه یا نوشته لینک آن را در متن قرار دهید. اما در جوملا متاسفانه اینگونه نیست و لینک ها باید دستی و به روش های قدیمی انجام شود و باید ابتدا آدرس موردنظر را کپی کرده و با تعریف کد لینکدهی آن را به انکرتکست مربوطه اضافه کنید. هرچند که می توان با نصب افزونه لینک سازی سریع و مستقیم را برای آن ایجاد کرد ، اما نصب بیش از حد پلاگین هم امنیت سایت را تهدید می کند و هم سئو را تضعیف می کند.
مقایسه ساختار url در وردپرس و جوملا
قابلیت خوانایی و سهولت در تعیین و سئو url در هر دو سیستم کاملا حرفه ای است و هم در جوملا و هم برای وردپرس می توانید آدرس و لینک های مدنظر خود را تولید کنید. اما یک تفاوت ناچیز با هم دارند و آن هم اینکه در یک پست وردپرس شما می توانید به راحتی آدرس را تغییر دهید ولی احیانا اگر تمایل داشته باشید یک آدرس را در جوملا عوض کنید مجبور هستید که آن را حذف کنید و صفحه جدیدی با آدرس جدید ایجاد کنید و سپس برای جلوگیری از صفحات 404 ، url قدیمی را بر url جدید تغییر مسیر دهید.
404 صفحه سفارشی
در وردپرس خیلی راحت صفحه 404 ایجاد و سفارشی سازی می شود اما در جوملا اینگونه نیست و باید با دردسر زیاد و به صورت دستی و اعمال تغییرات در فایل htaccess صفحات شکسته را به یک صفحه انتخابی ریدایرکت کنید.
این مورد امکان دارد برای شما اهمیتی نداشته باشد اما اگر به دنبال سفارشی کردن صفحات 404 سایت خود هستید به یاد داشته باشید که جوملا در مقایسه با وردپرس مناسب نیست.
در کل وردپرس از بسیاری جهات برتر از جوملا در بخش سئو است. اما اگر امکانات جوملا برای اهداف شما مناسب تر است از کار با آن دلسرد نشوید و با تلاش و پشتکار بیشتر می توانید یک وبسایت کاملا بهینه ایجاد نمایید.
برای یک سایت خبری وردپرس رو بهتر میدونید یا جوملا؟ یا اینکه کلا سایت از صفر طراحی بشه؟
وردپرس گزینه مناسب تری هست. البته با درنظر گرفتن هزینه طراحی در مقایسه با برنامه نویسی سایت.